Dlaczego sajgonki są idealną zdrową przekąską?

Zdrowe, smaczne i orzeźwiające świeże sajgonki staną się Twoim ulubioną przekąską na ciepłe dni.

Wypełnione warzywami pakunki tylko wyglądają na fantazyjne i skomplikowane w przygotowaniu. W rzeczywistości sajgonki są bardzo łatwe do samodzielnego wykonania i stanowią idealną zdrową przekąskę, przystawkę, a nawet lekki lunch. Ponadto możesz mieszać i dopasowywać nadzienia, co oznacza, że istnieje wiele opcji zdrowych kombinacji do zastosowania, w zależności od preferencji. Tradycyjne sajgonki można szybko przygotować samodzielnie w domu. Na początku pokrój wszystkie warzywa i inne składniki nadzienia w podobne kształty i rozmiary, aby zachować równomierną strukturę i wielkość sajgonek. Wyjmij papier ryżowy z opakowania i przygotuj talerz lub inne płytkie naczynie z letnią wodą, a także dużą deskę do krojenia. Wietnamskie owijki do sajgonek ryżowych są suszone, więc musisz je namoczyć, aby stały się miękkie. Lekko zanurz je w wodzie, aż będą giętkie, zajmie to kilka sekund. Połóż namoczony arkusz na czystej desce do krojenia. Równomiernie ułóż składniki na dolnej trzeciej części papieru, pośrodku. Możesz być kreatywny wybierając składniki nadzienia, ale standardowo używa się sałaty lodowej, ogórka, makaronu ryżowego, kiełków fasoli, kolendry, bazylii i pietruszki, szalotki oraz białego mięsa lub tofu czy krewetek. Złóż raz owinięty papier od dołu, następnie złóż na obu bokach i kontynuuj zwijanie od dołu do góry. Zwijaj dosyć mocno, jakbyś robił burrito.

W wersji smażonej podsmaża się najpierw kapustę, cebulę i mięso z przyprawami i ziołami, zawija dosyć ścisło w płachty namoczonego papieru ryżowego, a następnie smaży na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Jak widać sajgonki przepis nie jest zbyt skomplikowany. Kiedy na powierzchni sajgonek powstają pęcherzyki, powinny być gotowe do wyjęcia i osączenia na papierze. Sajgonki ze świeżymi warzywami podawane na surowo są zdrowszą i mniej kaloryczną wersją tej azjatyckiej przekąski, ale sajgonki smażone mogą wchłaniać nieco tłuszczu, dlatego nie powinno się ich zbyt często jeść, jeśli jesteśmy na diecie.