W piekarni niezwykle ważnym elementem wyposażenia, oprócz mikserów, dzielarek do ciasta i linii produkcyjnych, jest z pewnością odpowiedni piec do wypiekania gotowych wyrobów.
W sprzedaży znajdziemy różne rodzaje pieców do piekarni, cukierni czy restauracji. Podobnie jak w przypadku zakupu mieszałki do ciasta, ważne jest, aby zastanowić się, jakie rodzaje produktów wytwarzasz oraz w jakich ilościach, ponieważ te czynniki mogą mieć wpływ na to, jaki rodzaj pieca będzie najlepszy dla twoich potrzeb.
Wydajny i niezawodny piec obrotowy elektryczny
Porównaj cechy dostępnych piekarników komercyjnych przed dokonaniem inwestycji. Piece konwekcyjne są jednym z najczęstszych elementów wyposażenia piekarniczego. Świetnie sobie radzą z szybkim i równomiernym wypiekiem różnych produktów, od bochenków chleba przez ciasteczka po ciasta, placki i drożdżówki. Zastosowanie wewnętrznych wentylatorów do cyrkulacji powietrza zapewnia równomierne brązowienie i powtarzalne rezultaty. Spośród typów pieców zwykle używanych w piekarniach, piec konwekcyjny jest najczęstszym i najtańszym rozwiązaniem.
Piekarze w stylu rzemieślniczym lub ci, którzy wypiekają określone rodzaje chleba, często wolą piec pokładowy. Ich kamienne płyty nagrzewają się, nadając skórce charakterystyczny, chrupiący charakter, zachowując jednocześnie miękkie i wilgotne wnętrze. Piec półkowy zajmuje znacznie więcej miejsca niż piec konwekcyjny, więc należy o tym pamiętać, jeśli przestrzeń jest ograniczona. Jednak ze względu na ich stosunkowo prostą konstrukcję i niewielką liczbę ruchomych części, działają one długo i bez większych problemów. Dostępne są zarówno style jednopokładowe, jak i wielopokładowe.
Piec obrotowy ma duże obrotowe tace, które można załadować z gotowym do wypieku produktem. Z pewnością piec obrotowy jest to rodzaj pieca, który najlepiej sprawdzi się w piekarni czy cukierni. Mają one bardzo dużą pojemność i wydajność, można je łatwo programować, ale są również dość drogie. Jeśli jednak twoje potrzeby produkcyjne i budżet mogą uzasadniać zakup takiego pieca, z pewnością jest on warty inwestycji.