Aby wybrać zdrowe pieczywo, poszukaj piekarni, które używają mąki pełnoziarnistej lub razowej wymienionej jako pierwszy składnik, z ograniczoną ilością innych składników.
Taki chleb czy bułki zawierają najwięcej błonnika i składników odżywczych. Jednym z najlepszych sposobów, aby upewnić się, że wybierasz zdrowy chleb, jest jego samodzielne przygotowanie. W ten sposób możesz kontrolować składniki. W Internecie dostępnych jest setki przepisów na domowe pieczywo, które zaspokoją większość potrzeb żywieniowych. Jeśli jednak nie potrafisz lub nie chcesz piec chleba samodzielnie, musisz po prostu kupować pieczywo w sklepach lub piekarniach. Co więcej, wiele rodzajów pieczywa powszechnie dostępnego w sprzedaży w supermarketach jest wytwarzanych z dodatkiem cukrów i olejów roślinnych, takich jak olej sojowy czy palmowy. Nadmierne spożycie tych składników wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym, który może prowadzić do wielu różnych chorób, w tym chorób serca. Ponadto niektórzy ludzie mogą potrzebować zmniejszyć spożycie węglowodanów, a tym samym ograniczyć spożycie chleba, na przykład osoby z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym, a także osoby na diecie niskowęglowodanowej. To powiedziawszy, chlebem można spożywać z umiarem, jako część zbilansowanej diety, która obejmuje wiele innych pożywnych produktów.
Aby wybrać najzdrowsze pieczywo, szukaj odmian wyprodukowanych z mąki pełnoziarnistej, razowej, żytniej, graham i wypiekanych na zakwasie.
Upewnij się, że chleb nie zawiera słodzików, cukru, karmelu, sztucznych spulchniaczy, zagęstników ani olejów roślinnych. W wielu miastach znajdziemy renomowane piekarnie, w których pieczywo wytwarza się naturalnymi metodami. Jeśli chcesz wiedzieć, które piekarnie oferują chleb i bułki dobrej jakości, odwiedź stronę. Są to wyroby piekarnicze zdrowe, smaczne i chętnie kupowane przez konsumentów, którzy doceniają ich wysoką jakość, oraz wspaniały smak i zapach, a także odwiedzają swoje ulubione piekarnie, aby zakupić wybrane pieczywo.