W dzisiejszej podupadającej gospodarce istnieje jasny punkt dla rodzin.
Coraz więcej ludzi gotuje w domu zamiast jeść poza domem. Gotowanie w domu może zbliżyć rodziny. Radość ze wspólnego posiłku jest ważnym aspektem naszej natury społecznej, która sięga zarania dziejów.Aby ułatwić obieranie ugotowanych jajek, od razu po wyjęciu z kuchenki wlej je pod zimną wodę. Gdy ostygną na tyle, że można je dotknąć, lekko je postukaj, aby pękły i potoczyły się po blacie. Gdy zaczniesz obierać i masz otwór w muszli, wlej ją pod zimną wodę, a zobaczysz, że reszta muszli odklei się z największą łatwością!Potraktuj przepisy jako wskazówki, a nie zasady. Nie krępuj się rozgałęziać i zmieniać przyprawy lub dodać dodatkowy składnik. Niedługo będziesz kompilować swoją osobistą kolekcję zmienionych przepisów, które są lepsze niż oryginalne. Nie tylko będziesz mógł zaimponować znajomym wyjątkowymi potrawami, ale staniesz się lepszym kucharzem, eksperymentując ze zmienianiem przepisów.Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak skórki ciasta twojego sąsiada okazują się złotobrązowe i błyszczące, podczas gdy twoja jest zawsze blada? Należy nauczyć się sztuczki, która za każdym razem gwarantuje oczekiwany efekt. Ubij trochę białek i posmaruj ciasto. Z piekarnika wyjmiesz piękne, błyszczące, złocistobrązowe ciasta.Mięso można łatwo pokroić w cienkie paski, jeśli jest częściowo zamrożone.
Ta technika jest szczególnie przydatna w stylach krojenia mięsa typowych dla kuchni azjatyckiej.
Tkanki częściowo zamrożonego mięsa nie rozdzierają się i nie rozciągają tak bardzo; dzięki temu możliwe są czystsze plastry. Następnie nie zapomnij, aby paski mięsa całkowicie się rozmroziły, aby równomiernie się ugotowały.Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, robiąc hamburgery, jest próba i błąd. Zamiast zgadywać, że mięso jest dobrze ugotowane, zrób małego kotleta i sam go posmakuj. Pozwoli to dostosować poziom przypraw i ugotować burgera w razie potrzeby.Dodaj sól i chrzan do swoich potraw, jeśli chcesz dodać więcej smaku i przypraw do każdego posiłku w ciągu dnia. Te składniki można znaleźć wszędzie i są bardzo niedrogie, co pozwala zmaksymalizować poziom smaku przy bardzo minimalnych kosztach. Dzięki tym składnikom możesz poprawić smak wielu potraw.Gotując stek, upewnij się, że patelnia, której używasz, jest naprawdę gorąca, aby przypiekała mięso na zewnątrz i zatrzymywała wszystkie soki w środku. Dzięki temu Twój stek będzie smakował wyśmienicie i nie wyschnie, ponieważ cały smak jest nadal zapieczętowany w mięsie.Zawsze wybieraj gotowanie z winem, które sam wypijesz. Jeśli nawet nie lubisz smaku wina, z którym gotujesz, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie spodoba ci się to, co robisz! Wybierz więc dobre wino, które znasz, a Twoje danie polubisz jeszcze bardziej.Sprawdź, co masz w domu i zabierz ze sobą nowe przepisy, gdy idziesz do sklepu. Kiedy masz przy sobie przepis, będziesz mieć podręczną listę tego, co musisz kupić. Jeśli nie sprawdzisz, co już masz, możesz skończyć kupując więcej, niż potrzebujesz. Jeśli nie przyniesiesz przepisu, możesz zapomnieć o czymś, bez czego nie będziesz mógł gotować!Jedzenie i rodzina to prawie synonimy. Niezależnie od tego, czy są to święta, czy tylko wieczorny posiłek, cudownie jest widzieć powrót domowego kucharza. Wspólny akt gotowania posiłku może tylko wzmocnić nasze rodziny i poprawić ogólny stan zdrowia w tym społeczeństwie.