W skutek braku kolagenu skóra zaczyna tracić elastyczność i pojawiają się wczesne oznaki starzenia, jak brak elastyczności, zmarszczki i drobne linie, prowadzące nawet do wzrostu rozstępów.
Największy wpływ na stan naszej skóry ma nasza dieta. Zwiększając spożycie kolagenu w postaci bogatej w kolagen żywności lub suplementów kolagenowych, nasza skóra wygląda na jędrną, młodszą i naturalnie promienną. Ludzie wolą kolagen w formie proszku, ponieważ można go łatwo dodać do każdego rodzaju żywności, a nawet łatwo spożyć z sokami i wodą. Kolagen spożywany w formie płynnej jest najłatwiej przyswajany przez nasz organizm i wchłania się znacznie szybciej. Kolagen jest wytwarzany z tkanek zwierzęcych, skóry i kości. Peptyd w proszku kolagenu pochodzi z bydła hodowanego na pastwiskach i karmionych trawą, aby zapewnić wysoce zrównoważone i wysokiej jakości źródło tego potężnego składnika. Można również pozyskiwać kolagen z ryb morskich i skorupiaków. Kolagen typu II znajdujący się w chrząstce chroni kości i zapobiega ich ocieraniu się o siebie. Wraz z wiekiem brak kolagenu prowadzi do bólu i sztywności stawów, a czasami powoduje poważne schorzenia lub choroby stawów, jak osteoporozę i chorobę zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalne zapalenie stawów.
Gładka i żelowa struktura kolagenu umożliwia bezbolesny ruch i zmniejsza ryzyko łamliwości kości.
Ponadto przyjmowanie suplementów kolagenu pomaga naszemu organizmowi wykorzystywać aminokwasy do ochrony i odbudowy chrząstki stawowej. Peptydy kolagenowe, dostępne w postaci suplementów diety, to forma kolagenu wspomagająca poprawę funkcji stawów. Te białka kolagenowe pochodzą ze źródeł zwierzęcych. Wybieraj takie peptydy kolagenowe w suplementach, które zawierają ponad 90 procent białka pochodzącego ze źródeł wołowych, wieprzowych i morskich. Zwiększenie ilości kolagenu w organizmie może pomóc zwiększyć nasz metabolizm, a takie suplementy zakupisz w sklepie online Collibre.eu. Kolagen jest złożonym białkiem i zawiera 19 różnych aminokwasów, w tym argininę, glutaminę, glicynę i prolinę. Glutamina to aminokwas odpowiedzialny za zdrowy i silny układ odpornościowy. Polega to na naprawie komórkowej i stymulacji komórek odpornościowych, co prowadzi do przyspieszenia procesu gojenia się urazu, ran, stanów zapalnych oraz infekcji.